Heb jij al nagedacht over het voorbereiden op je levenseinde 
en het goed afscheid nemen van je leven? Ik help je daarbij!

Telefoon: 06-21335369

Het is makkelijker om op een feestje over seks of geld te praten, dan over de dood.

Jan Jansen - Een ander bedrijf BV

Het leven vieren
De schalen met blokjes belegen kaas en plakjes leverworst gaan langs de feestgangers rond. Het tweede kratje bier wordt de keuken binnen getild. Er klinkt feestmuziek, gelach. Op een verjaardagsfeest wordt letterlijk het leven gevierd. Weer een jaartje ouder! Opeens valt er een korte stilte. Het lachen stopt, de stemmen worden zachter. Iemand begon over ‘de dood’.

Over de dood maak je geen grapjes
Het onderwerp ‘de dood’ ter sprake brengen verhoogt niet altijd de feestvreugde. Het is makkelijker om op een feestje over seks of geld te praten, dan over de dood. De dood is nu eenmaal een onderwerp waar liever niet over wordt gesproken. Soms heb ik het idee dat men bang is door, over de dood te praten men de dood uitnodigt. Het volume en stemgebruik wordt aangepast, mensen gaan plechtiger praten. En een grapje over de dood om de spanning weg te krijgen wordt niet door iedereen gewaardeerd.

Wat een hamster en je buurman gemeen kunnen hebben
De dood is een moeilijk onderwerp om over te praten. Dus doen wij het ook liever niet. De dood brengt angst met zich mee. En dat is maar goed ook! Het is een teken dat je wil leven. Over het algemeen genomen willen mensen niet sterven. En dat lijkt mij een nuttige gedachte. Maar toch komen wij allemaal op een moment dat de dood in ons leven komt. En dat is waarschijnlijk al in je jonge kinderjaren gebeurd. Je hamster, waar je elke dag zo goed voor zorgde, overlijdt. Terwijl jij je tranen wegslikt staat het lege hamsterhok al in de tuin. De buurman overlijdt plotseling. Je ouders praten hier samen over. Ze fluisteren en hopen dat jij het niet hoort. Maar als kind voel je heel goed aan dat er iets mis is.

Waarom praten over de dood?
De dood komt altijd als een schok. De dood brengt chaos met zich mee. En dat is allemaal moeilijk te verbergen. Ik ben ervan overtuigd dat denken of praten over de dood essentieel is, juist op de momenten in je leven dat je niet met de dood te maken hebt. Want dan is er de tijd en de rust voor en zit je emotioneel in kalm vaarwater. Praten over het leven en de dood verbindt, want wij hebben er allemaal mee te maken.
Vind jij het moeilijk om over de dood te praten?

Jan Jansen - Een ander bedrijf BV