Heb jij al nagedacht over het voorbereiden op je levenseinde 
en het goed afscheid nemen van je leven? Ik help je daarbij!

Telefoon: 06-21335369

Op de dag dat mijn opa begraven werd en wij als gezin op het punt stonden de auto in te stappen, rende mijn dochter van bijna vier jaar naar de tuin. “Ik moet mijn schep nog halen” riep zij. Op de vraag waarom antwoordde zij: 
“Wij gaan jouw opa toch begraven?”

Jan Jansen - Een ander bedrijf BV

De dood is een groot mysterie.

Niet alleen voor kinderen, ook voor volwassenen. Kinderen kunnen op de meest onverwachte momenten met vragen komen. Ik weet nog goed dat ik de rillingen kreeg toen mijn dochter aan mij vroeg: “Wanneer ga je eigenlijk dood?” En ook al was ik in mijn leven meerdere malen in aanraking gekomen met het overlijden van mensen om mij heen, toch was voor mij de dood een groot taboe. Door er niet over na te denken, bestond de dood niet. Maar door de confrontatie van vragen van mijn kinderen werd ik gedwongen om er over na te denken. Althans, ik koos er voor om er over na te denken. Want ondanks mijn angst voor de dood vond ik dat mijn kinderen recht hadden op een antwoord. Ook als dat antwoord is: “Ik weet het niet”. Dat de dood een groot mysterie is blijkt wel door de vragen die kinderen stellen. Maar misschien blijkt dat nog wel meer uit het feit dat wij vaak de antwoorden niet hebben op deze vragen. En dat is oké, ook voor kinderen. Maar wat zou je nog kunnen doen om het mysterie ‘de dood’ wat concreter te maken?


Een paar tips geven die mij geholpen hebben om hieraan vorm te geven:

-Koop of huur kinderboeken over dit onderwerp. Ik las mijn kinderen van jongs af aan voor uit boeken over het onderwerp ‘de dood’, ook als daar geen directe aanleiding voor was. En als dan het moment zover was dat er een overlijden in hun omgeving plaats vond, dan kon ik heel makkelijk het boek, waar ze al mee vertrouwd waren, er weer bij pakken. Persoonlijk vind ik Kikker en het vogeltje (voor jonge kinderen) en Achtste groepers huilen niet (voor oudere kinderen) erg geschikt. 

-Neem je kind mee naar een begraafplaats voor een wandeling en leg uit wat er allemaal te zien is. Kinderen komen dan vanzelf met vragen en dat geeft ruimte voor mooie gesprekken.

-Als er iemand in de omgeving van je kind overlijdt, dan kun je je kind meenemen naar een uitvaart. Uitvaartondernemers zijn ervaren als het gaat om kinderen die aanwezig zijn bij een uitvaart. Kinderen mogen ook zeker zien dat je verdriet hebt.


Na de confrontatie met een overlijden

Mocht je merken dat je kind het moeilijk heeft na een overlijden in je omgeving, geef je kind de ruimte om emoties te uiten. Maar stel je kind ook gerust en benoem de positieve dingen die het leven mooi maken. Vertel het de leerkrachten en docenten op school als er in de omgeving van je kind een overlijden heeft plaats gevonden. Zo’n gebeurtenis kan namelijk invloed hebben op de schoolprestaties en op het welzijn van je kind. 

Het belangrijkste blijft dat je als ouder beschikbaar bent om met je kind er over te praten als er vragen komen.

Jan Jansen - Een ander bedrijf BV